Hur orkar du?

Relativt ofta får jag den frågan eller en variant på den frågan. Hur jag orkar köra så mycket hund. Jag har blivit bättre på att inte bli provocerad av den.

 

Jag förstår att den är sprungen ur bristande förståelse för vad det faktiskt handlar om. Att de inte handlar om en träningsmani, eller om ett jagande efter framgångar, om en envishet eller ens om en hobby. De handlar om lycka, livskvalité och närvaro.

 

Tänker att jag ska fråga dem som åker på utlandsresor då och då, om hur de orkar åka till solen hela tiden? De skulle nog titta på mig som om jag var mindre intelligent, oförstående för varför hur de skulle vara besvärligt.

 

När jag kliver ut ur dörren, har packat min varma choklad, min smörgås och traditionsenliga lussebulle bakad av bonus svärmor så är jag på väg mot ett par timmars avkoppling. Några timmar av bara ”Sandra”, med musik i öronen avverkar jag tillsammans med hundarna mil efter mil. Timme efter timme och de känns som det finns oändligt med tid att få tänka, landa, reflektera och så bara att inte tänka alls. Få bli helt närvarande. Ser solnedgångar och soluppgångar, vyer så vackra att det gör ont att ens försöka ta in.

 

Förra veckan startade vi ut strax efter sju. De var mörkt. Hundarna var mer än springsugna och vi for ut i ingenstans och lät mörkret sluka oss en stund. Så skönt. Sakta ljusnade det och lagom till det var dags att stanna för frukost så brände solens strålar upp över trädtopparna. Jag hade inte tänkt äta en så lång frukost, men jag ville se solen klättra över trädtopparna och sakta sträckte sig det brinnande gula klotet upp på himmelen. Jag lovar. De blir inte en mycket mer spirituell upplevelse än så. De spritter i hela kroppen, endorfinerna gjorde mig helt tossig och jag kvittrade som en fågel till hundarna som mötte min sprallighet med viftande svansar och ögon fulla med förväntan. Där stod vi tillsammans, på en snötäckt grusväg i den Jämtländska obygden, i 10 minusgrader, luft så krispig den gick att äta och dagen bokstavligt öppnade sig över oss. Ja hur orkar jag med detta?

 

Skämt åsido.

 

Alla turer är inte så, ibland fryser jag (sällan dock), ibland är jag trött, ibland smattrar regnet oavbrutet på jackan, ibland blåser vinden isande in i märgen trots dyra funktionella kläder. Ibland är de inte så romantiskt underbart som den där morgonen. Men om sanningen ska fram, så är majoriteten av turerna underbara och fulla av energi och de turerna som är obekväma och tuffa, de är äventyr och utmaningar och minst lika givande men på ett helt annat sätt. De hör till.

 

Lika levande jag blir av en overkligt vacker soluppgång blir jag av när vinden tar tag i oss så vi knappt håller balansen. Alla dessa upplevelser delar jag med mina åtta hundar, de är alltid där, alltid lika närvarande i det vi gör. Medvetenheten om att de inte alls vore möjligt utan dem är stor, tacksamheten för att de vill hänga med mig större.

 

Mina händer stryker över deras ryggar där de står, ståtligt på rad, starkare än någonsin, redo för precis alla äventyr jag tar oss på. Knox styr oss stadigt framåt, läser mina tankar och kommandon är numera nästan överflödiga. Trolla kastar sig på rygg så snart vi stannar, jag låter henne ibland rulla runt en extra stund, bara för att hon ska få den efterlängtade känslan av snö på kroppen. Tarfala hoppar otåligt så snart vi står still för länge, han lugnar sig när han får slippa nacklinan. Trym har oändligt med tålamod med sin son Raccoon som har hormoner i överflöd, bägge pojkarna får de stöd de behöver genom en strykning över huvudet och en tyst viskning. Tennesse längst bak vet att spara på krafterna när man får och lägger sig tålmodigt. Lotus behöver lite extra vatten. Timbak en extra godbit då han bränner energi som ett helt kraftverk. Vi känner varandra innan och utantill. De vet hur jag vill ha det, jag vet precis vad de behöver för att trivas.

 

När vi är ute tillsammans är vi i vår bubbla, ett helt unikt utrymme där bara vi får plats och där vi får hur mycket plats som helst.

 

Om jag inte körde hundarna, då skulle jag fylla den tiden med jobb, med måsten och krav. Hundarna har räddat mig om och om igen. Öronmärkt tid för mig. Andhål. Så mitt svar på frågan hur orkar du, får bli.  Jag vet inte hur jag skulle orka om jag inte körde hund.

 

 
 
 

 

#1 - - Elisabeth:

Love you to the moon and back!

#2 - - Elin&Piri:

Så otroligt vackert beskrivet. Det går nog inte att förstå om man inte upplevt det själv. För det är något väldigt speciellt att dela livet med hund på det sättet, att kunna hänge sig helt och bara vara, trots måsten och borden som kanske väntar. Där och då kan man vara helt totalt närvarande och bara vara, helt magiskt. Det är så fint att du delar med dig, jag har aldrig upplevt det på samma sätt som du på fjället, men du förmedlar känslan så bra, magin känns i hela själen!! <3 <3 <3