Cougar. Raccoon. Fox. Puma.

Igår blev valparna tre veckor gamla och utvecklas som Nebraskas valpar ofta gör i en rasande takt. Tidiga med det mesta och med en god aptit på livet precis som sin mamma. Pappa Trym är tveklöst med i ekvationen också då hans lugn och cool också verkar återges i valparna.
Vi har haft ganska fullt upp sista veckorna med de här små liven, så bloggen har hamnat på efterkälken. Men de kompenserar vi med ett riktigt långt och informationsrikt innehåll idag!
 (Finding) Fox

Träning (Pree-Fear period). Valparna befinner sig nu i den fascinerande tiden av att inte kunna bli skrämda, detta kallas för pree-fear period. De har ännu inte utvecklat förmågan att bli rädd. Detta är ett arv från vargen, en funktion för att valparna behöver lära sig att inte vara rädd för flockens vargar, skogen, stubbar, ljud med mera.

Den här perioden är olika lång för olika raser med skiljer sig också från kull till kull. Malamuterna utvecklar normalt sett förmågan att bli rädd kring tre-fyra veckors ålder. Det har därför varit viktigt att valparna hinner uppleva i lagom doser olika saker som de sen generaliserar senare i livet. Med andra ord är det nu de på mer eller mindre cellnivå lär sig vad man inte behöver vara rädd för. En väldigt viktig inlärning för att som vuxna bli trygga individer som inte utvecklar rädslor.

Vi kan under denna period lägga grunden för vår framtida träning av dem, tack vare att de nu inte kan uppleva rädsla så kan vi vänja dem vid saker som senare inte heller kommer att kunna skrämma dem eftersom de redan upplevt det. Hängde ni med? :)  Sedan utökar vi denna träning (med starkare och fler stimuli) för att få stabila, miljösäkra och trygga valpar!

(Rocking) Raccoon

Ljudträning. En tredjedel av Sveriges hundar lider av ljudrädsla, det är ofta där rädslor och osäkerhet startar. Det som börjar som en ljudkänslighet, eskalerar snabbt till en utvecklad rädsla och sprider sig sedan till andra områden genom så kallade känslorkartor där hunden associerar en rad saker med varandra och förknippar dem med obehagskänslor. Ganska snabbt har man en osäker och i grunden rädd hund. Detta har vi sett allt för många gånger som problemhundskonsulter och vet vikten av att hunden är ljudfast för att undvika att andra rädslor utvecklas. Detta är någonting som lämpar sig ypperligt bra under pree-fear perioden då valpen inte ännu kan uppleva känslan av att bli rädd. Därför har valparna senast veckan fått höra allehanda ljud, både höga, skarpa, ihållande och överraskande. De har givetvis inte alls reagerat på detta och i deras värld är numera allehanda typer av ljud helt normala och ingenting man alls lägger någon vikt vid. Voilá! Ljudträningen fortsätter vi med under alla de veckor valparna bor hos oss.

Miljöträning. Valparna har under veckan åkt bil ett par gånger för att lära sig att varken ljuden, rörelserna eller durationen är något märkvärdigt eller att bry sig om. Vi har sett tydliga och stora skillnader på de valparna som vi börjat bilträna i Pree-Fear perioden och dem som vi börjat åka bil med när de börjat utveckla känslan av att bli rädd. De skriker, piper och vi har fått lägga långt mer tid på att få dem OK med bilåkningen motsvarande dem som fått den tidiga bilträningen och faktiskt inte alls reagerat på att åka bil överhuvudtaget.
Varför är de här viktigt? Jo för att de första som sker när de lämnar oss och sin trygghet är att åka bil, de kan då vara skönt för valpen att det är något de känner till. Dessutom förebygger man för problem kring bilåkandet som illamående, rädslor och osäkerhet. Bilen blir tidigt en naturlig del av livet och en trygg plats. Under kommande veckor kommer de få åka i olika bilar och på olika underlag och hastigheter så vi generaliserar alla typer av bilåkande.
(Power) Puma
Valparna har även fått göra sina första upplevelsebanor där de har fått undersöka olika material, klättra över hinder och upptäcka nya dofter. De är alla väldigt nyfikna och har mycket egen vilja. Tycker de nya är spännande och uppskattar verkligen utmaningarna vi ger dem. Lovande!

Valparna har även fått uppleva vatten på sina tassar (början på vattenträningen, där målet är att de ska lära sig simma) och fått röra sig på olika underlag. De har fått sina klok klippta för första gången och har hanterats i lagom mängder. Vi vill inte stressa valparna utan bara låta dem få utvecklas under kontrollerade former.

Socialträning. Under veckan har valparna även fått en ganska intensiv socialträning. De har fått träffa barn i olika åldrar och vuxna i olika storlekar och typer. Mycket hantering och nya dofter. Vår egen dotter Tova (1.5 år) hanterar dem dagligen och de blir tveklöst vana vid barn och allt vad de innebär. Valparna är sociala mot oss likväl totala främlingar och visar nyfikenhet inför nya personer. 

 (Crazy) Cougar

Valparna har fått sina namn! Crazy Cougar, Rocking Raccoon, Finding Fox och Power Puma. Kan helt omöjligt inte bli fantastiska valpar av dessa.

Vi har också efter en del velande fram och tillbaka valt att byta logga på kenneln. Var mer än svårt att släppa den gamla då den föreställde Frost, men hans minne ligger egentligen inte där utan i våra hjärtan. Så till slut så kändes de ok att byta loggan (yes, det står fel på Greenland dog, vi väntar på korrekturen).

 
#1 - - Sandra :

Hej
Tack för mycket intressant läsning 😀
Utan att veta om dessa stadium på valparna, så gör jag ungefär samma med mina valpar.
Föder upp sheltie
Mvh
Sandra Windfeldt