Sex veckor gamla

De här fyra har utvecklats till ett väldigt socialt gäng som ihärdigt viftar med sina svansar när man kommer. Positiva och alltid redo för ett äventyr. De äter med god aptit och växer så de knakar.
Nebraska har börjat vänja av dem från diandet även om de ett par gånger om dagen fortfarande äter från henne. Lekfull som hon är så leker hon gärna med dem och man riktigt ser hur hon njuter av att få busa tillsammans med dem. Hon kommer i sitt rätta element som mamma i leken, så naturlig och lättsam.
Mat och att äta
Valparna har den här veckan fått äta på olika ställen för att lära sig att äta oavsett vart man är, det är en viktig egenskap som framtida arbetshund på fjället. Näring är av största vikt för att orka jobba och det är därmed viktig att de kan äta oavsett miljö, omständighet eller situation. Detta lär de sig enkelt som valpar genom att serveras mat i allehanda situationer och på olika platser. De har även fått smaka på olika saker, dels för att få en god aptit och inte utveckla kräsenhet. Om de som små får vänja sig vid en rad olika smaker så kommer de som vuxna inte vara skeptiska till det annorlunda och rentav uppskatta mångfald i maten. Vad man dessutom får på köpet är förebyggande av allergier. Flera studier har visat på samma sak, att om de som valpar får äta en rad olika saker bygger de upp en tolerans för det och risken för att utveckla olika typer av allergier minskas drastiskt.
 
Självförtroendeträning
Nu har valparna varit på sina första små ”utmanings utflykter” som vi kallar dem. Då tar vi med dem till en för dem ny miljö med olika fysiska utmaningar där de får möjlighet att upptäcka sin egen förmåga och kapacitet. I den mån det går hjälper vi inte valparna utan försöker låta dem lösa sina situationer själva. Det skapar ett gott självförtroende och en inbyggd förutsättning för problemlösning längre fram i livet. Det kan kanske ibland tyckas grymt, att se en valp kämpa för att ta sig fram, men ni anar inte hur mycket de klarar bara de får lite tid på sig och vinsten då är enorm just där och då och såklart för framtiden. Med hjälp av mammas närhet och vår närvaro växer de flera centimeter varje promenad och det är fantastiskt att se dem utvecklas och hitta en inre självkänsla.
Självförtroende träning handlar inte om att pressa en valp till något den inte klarar av, det handlar om att visa valpen vad den faktiskt klarar av – helt själv!
Just dessa utflykter är särskilt viktiga för blivande draghundar då så mycket av deras framtida arbetsvilja ligger i just deras förmåga att våga använda kroppen och framför allt ta i när de tar emot. Den här träningen skapar hundar med god kroppskontroll, bra självförtroende och en glädje i att använda kroppens fysik
Bada
Att valparna lär sig tycka om vatten är viktigt! Det är en bra träningsform under sommaren, det är ett bra sätt att svalka dem varma sommardagar och de underlättar under fjällvandringar att de gärna traskar genom bäckar och pölar. Under vårvintern går bäckarna upp i spåren och de är väldigt viktigt att hundarna inte räds att passera dem, annars blir man stående.
Berikning av valpgård
Valparnas hundgård har vi berikat för att ge valparna möjlighet att utveckla sin nyfikenhet, balans och lek. Med hjälp av en lekställning specialbyggd för valparna, en balansplatta, en tunnel och en väldigt uppskattad gunga får valparna massa att pyssla med under den tiden de är i hundgården. De finns även stockar att balansera på och stenar att söka runt. Begreppet berikning betyder att man ger hunden möjlighet att få utlopp för beteendebehov – valpar som får möjlighet till detta har visat sig bli tryggare, mer harmoniska och ha bättre cooping strategier senare i livet. 
Vill ni följa valparnas utveckling, träning och se mera bilder? Följ vårt Instagramkonto "ukioq.pictures" för dagliga uppdateringar!
#1 - - Elisabeth:

Fantastisk vilken utveckling de små liven får.
Underbar hundgård för valparna!!!