Fyra veckor gamla

Nu har valparna börjat äta riktig mat och ge sig ut på större äventyr. Deras personligheter utkristalliserar sig för var dag, men är samtidigt väldigt föränderliga. Man tror sig veta vem den ”lata” är och vips så är den mest energiska! Blir spännande veckor nu att följa deras utveckling som går i rasande fart!
De är för att vara Nebraskas valpar väldigt lugna och coola, så måste vara mycket pappa Trym som visar sig i dem. De är inga konflikter och de är ganska stillsamma i sina lekar. Väldigt mysiga och tar mycket kontakt. De känns harmoniska både som grupp och individer.
 
Miljöträningen har fortsatt under veckan med besök hos Michelle, mera bilåkning och första besöket i hundgården. Nebraska tyckte de var väldigt skönt att få komma ut några timmar om dagen tillsammans med valparna. Alltsammans gick utan några som helst problem. De har även varit mycket ute i gräset och besökt skogen för första gången och fått utmaningar i att klättra på stenar och ta sig över bäckar. De har även besökt stranden och badat tassarna för första gången på riktigt. Dagligen får de nya föremål att undersöka. På den sociala sidan har Maximus och Snö bidragit med sin expertis på att lära valpar vad morr betyder och att man behöver respektera andras kroppzoner.
 Valparna har nu börjat reagera på nya och okända stimuli och uppelevser, de har med andra ord lämnat ”Pree-Fear” perioden och vi måste vara mer försiktiga och eftertänksamma med vår träning av dem. Nu blir det fokus på att fortsätta den träningen vi påbörjat genom att göra generaliseringar, med andra ord låta dem uppleva många olika miljöer, människor och hundar – så de generaliserar sina o-rädda erfarenheter från ”Pree-Fear”. På så sätt så kommer de sedan som vuxna när de hamnar i en för dem ny eller okänd situation vara vana vid upplevelsen ”nytt/okänt” och ha positiva associationer till det. Då har de också en positiv förväntan på de okända/nya och sannolikheten för att då utveckla rädslor eller osäkerhet kring de okända blir väldigt liten. Vi skapar med andra ord förutsättningar för framtiden och förebygger för eventuella problem.

Att ge dem rötter och vingar. Vi tänker lite så här kring vår träning och uppfostran av valparna. Att vi vill ge dem rötter genom att bli trygga i grunden och vingar genom ett gott självförtroende och nyfikenhet för livet. Allt vi gör balanserar vi med just de tankarna, att de ska få både rötter och vingar. För bägge delar behövs för bästa förutsättningar att få ett bra liv!