Ovisshet

För några veckor sedan fick Tö en oförklarlig hälta, skruttade runt på tre ben utan synbar anledning. Hältan försvann lika fort som den kom. Vi gick vidare. Tö åkte ned till min mamma och hennes sambo för några veckor av ”semester” från gårdslivet i Sulviken. Få ligga i soffan och bli kliad på magen dagarna till ända.

Vårt lejon sin sommar kavaj 
Men de sista två veckorna har Tö varit dålig i magen och inte sitt vanliga glada ”jag”. För några dagar sedan föll han helt oväntat ihop, kroppen bara gav upp för honom. Såg man rätt? Kanske han bara snubblade? Halkade på golvet? Tappade balansen? Men dagen efter så hände de igen, efter promenaden så föll han ihop i hallen, såg till synes helt död ut. Kvicknade efter en stund till och var som om ingenting hänt.

Vi funderade på näringsbrist, blodsockerfall? Fästing medlet? När det skedde igen senare samma dag ute på promenaden och han samtidigt kastade huvudet bak och skrek, så blev de raka vägen till Strömsholms specialist sjukhus. Min mamma och henne sambo satt sedan till sent inpå natten och väntade med honom, hans hjältar. Mina hjältar. Vad vore man utan sin familj, som är som extra armar när man inte räcker till själv, när man är för långt borta.

Där är han nu inlagd. Man har tagit blodprover på allt från förgiftning till autoimmuna sjukdomar. Han är röntgad från topp till tå. Lungorna är friska. Hjärta, njurar, mjälte och tarmar har undersökts med ultraljud. Hjärtat har man tagit ett EKG på. Det ”enda” felet man hittar är att han har blodbrist, men inte tillräckligt för att ge honom en transfusion. Varför förlorar han blod? Vart förlorar han blodet? Under morgondagen ska han få en portabel EKG för att kunna registrera hjärtats aktivitet under en längre tid, han ska motioneras lite, se om de utlöser något.

 Tö i sin vinterskrud
Jag känner mig så långt borta. Vill kura upp bredvid honom där han ligger i den kalla stålburen och hålla om honom. Även om han är på bästa tänkbara stället för tillfället och får topp vård, så är han ensam. Utan sin familj, sina kompisar och allt han känner till. Det gör ont i mig. Oron över att de inte går att laga honom skjuter jag bestämt ifrån mig, det finns inte plats för den. Han behöver våra positiva tankar. 

Vi får se vad morgondagen har i sin linda. Ny väntan på samtal från veterinärer. Kanske de har ett svar, kanske de har ett botemedel. Så vi kan få tillbaka vår Tö. Han saknas oss. 

#1 - - Isabelle:

Är han nyligen vaccinerad? Trombocytopeni är en vanlig biverkning vid vaccination, ger hämmad bildning av blodplättar. När blodkärl lagas och "byts" ut i kroppen kan blod läcka igenom om det inte finns några blodplättar som gör proppar vid hålen.

Hur var värdena på trombocyterna, var det bara erytrocyt (röda blodkroppar)-brist?

Håller tummarna för att det går bra!

Svar: Hejsan, bara de röda blodkropparna som var brist på...Han vaccinerades för två månader sedan, kan de ändå hänga ihop?

Tack för ditt engagemang!

/Sandra
Sandra

#2 - - Elin:

Usch vad jobbigt, fina Tö!! <3 Den där ovissheten är så jobbig, att inte veta och bara vilja hjälpa! En tanke slog mig. De kanske redan gjort det, men be dem annars kolla öronen noga. En cavalier jag hade för massa år sen föll ihop som i kramper mitt i natten, va okontaktbar för en stund och jag va helt säker på att han höll på att dö. Men det avtog och han va i princip som vanligt, men vi åkte ändå in. Det visade sig att han hade en infektion (i mellanörat tror jag det va). Hur som, det va ganska ovanligt och det syntes inte i ytterörat, men det påverkade balansen mycket, därför han bara föll ihop och betedde sig så konstigt! Kanske långsökt, men när man inte vet är det lika bra att kolla allt! Håller tummarna att han snart blir återställd och skickar positiv energi! Kram

Svar: Tack för tipset och omtanken!
Sandra

#3 - - illika:

När jag läser "bara falla ihop" tänker jag spontant epilepsi, men det hoppas jag såklart att det inte är!
Hoppas att han mår bättre snart, att de hittar något lättfixat att bota och att han kommer hem snart igen!

#4 - - Helen:

Stackars Tö och stackars dej. Håller tummarna för att allt löser sig till det bästa.