Väntan

Nu ska ni få följa med oss den här sista tiden. Jag kommer uppdatera i mån av tid och möjlighet de här sista dagarna. De kommer ske i detta inlägg här under.
Jag är lite nervös för att göra det, tänk om det går helt åt skogen. Hur ska jag kunna skriva det? Men litar på att ni som följer oss gör det av omtanke och inte illvilja, att ni finns med i gott och ont. Jag är nämligen så himla orolig och nervös  inför den här valpningen. Drömt mardrömmar varje natt om traumatiska förlossningar.
Tänk om det gör så ont att hon svimmar? Tänk om det gör så ont att värkarbetet uppför, tänk om en valp fastnar i födselgången? Vi har så långt till veterinär. Tänk om det gör så ont att hon biter ihjäl valparna i panik. Det är många oron nu. Men måste tro att det kommer gå fint, att vi tillsammans löser vilken situation vi än sätts inför. Nebraska är lugn, så då får jag också vara det.
Löpande uppdateringar.....
09.00 En tik och en hane till har slutit sig till syskonskaran på utsidan. Det är med andra ord 4 tikar och 3 hanar :)
06.31 Lugnet har lagt sig i valplådan. Nebraska har fått en portion mat och kissat. Sover nu gott tillsammas med sina fem små barn. Hela detta senaste dygn har det varit riktigt stormväder ute, regnet har piskat mot fönstren och inget upphåll på hällregnet på hela dygnet. Nu lägger jag mig ned för att sova lite bredvid lådan, till ljudet av regnet mot fönstret och nöjda diande valpar. Hörs senare idag...
 
 
04.18 En tik till har kommit, 520gram. Nebraska har nu fått lite energipasta och vilar sig.
 
04.10 Nebraska har lagt sig för att vila lite. Jag är ganska säker på att hon har ett par valpar kvar.
Här är de fyra som kommit hittils, fyra små tjockisar!
 
03.43 En till tik har skådat dagen ljus. Vikt 580gr (!) Nebraska kämpar på. Har fått lite sockervatten och piggnade till. Hon ser till valparna med stor omsorg, men tröttheten tar ut sin rätt. Hon har fullt förtroende för att vi snabbt torkar dem torra och väger dem.
 
03.29 En till hane kommer till världen. Vikt 570gram. Stora valpar fröken har burit runt på!
02.25 En hane kommer till världen. Vikt 550 gram. Nebraska har varit suveränt duktig och vilar nu lite. Jag är minst sagt lättad att vi tagit oss till nästa steg. Hua vad hon kämpat Nebraska, 36 timmar från temperaturen sjönk till första valpen.
 
01.56 En tik kommer till världen, vikt 524gram. LYCKA! 
 
01.21 Värkarbete startat
01.00 Vattnet går...
23.30 Varit ut på en 20 minuters prommenad med Nebraska. Det bokstavlingen vräker ned som om himlen öppnat sig och är totalt bäcksvart ute. Hade en rekorddålig pannlampa eftersom vår värstinglampor ännu inte är framplockade för säsongen. Får erkänna att jag är liiite mörkrädd. Men vad gör man inte...
 
21.30 Temperatur 36.7. Dock slemmiga flytningar, "Förlossningsväggarna vidgas och hon får slemmiga flytningar som gör passagen smidig". Kom igen nu tempen, öka...
20.15 Temperatur 36.7....
18.30 Den som väntar på något gott.....  36.7 är tempen..  Om någon kan trolla så tar vi gärna emot det, en höjd temperatur vore kalas!
 
16.30 Temperaturen är nere på 36.5 igen. Man blir lite smått knäpp av dessa timmliga temperaturtagningarna. Nebraska är lugn om än trött. Fått i henne lite sockervatten i alla fall. Pratat med kunniga som säger till mig att det bara är att slappna av och vänta, de kommer komma när de kommer. Mmm. Jag är dålig på det här med tålamod.  Lider med Nebraska som får maratonlångt "öppningsstadie". Som tidigare skrivit, Canadas "öppningsstadie" var bara 6 timmar och hennes "utdrivnings stadie" 4 timmar = alla valpar ute.  Tur Nebraska är en tuffing av rang =)
Tempa, notera, tempa, notera, tempa, notera, tempa, notera, tempa, notera, tempa, notera....
 
14.16 Nu har jag gjort efterforskningar: "Under det sista dygnet före valpningen sker en markant sänkning av tempraturen, ofta ner till 36 grader. Förlossningsarbetet börjar när tempraturen åter stiger och återgår till normalvärdet eller något högre.I regel sker det inom tolv timmar, ibland ett dygn, men kan i extrem fall vara ända upp till trettiosex timmarefter det att tempraturen varit som lägst." 
Så då är allt helt normalt då. Hon hade sin lägsta temperatur på 36 grader klockan 06.00 imorse. Puh, pyskisk terror detta.

14.00 Temperatur 36.8, tempen går uppåt men ack så långsamt. Tränger undan en massa orotankar om att något inte är som det ska, det är säkert helt normalt att det kan ta tid för vissa. Det är bara min ängslighet. Hon bäddar och vilar omvart annat. Vill inte äta eller dricka. Vill bara vara i valplådan. Hon är så redo hon kan bli. Kan inte bara temperaturen gå upp?
12.00 Timmarna släpar sig fram här. Temperaturen är nu 36.6. Efter en kissning ute på gården så drar hon hysteriskt i kopplet tillbaka till huset. Hon är redo nu, men valparna vill vänta på sig.. Lider med henne nu är det verkligt besvärligt för henne.
10.30 Temteraptur på 36.3. Nebraska har inte ätit eller drukit sedan igår kväll. Hon får oregelbundna sammandragninga, någon i timmen. Hon har varit ut och kissat, har bråtton tillbaka till lådan. Bäddar. Men fortfarande låg temp. Vilken kämpe hon är...
 
09.00 Temperatur på 36.2. En trött Nebraska. Varit en lång natt. 
06.00 Ännu inga valpar. En del bäddande och en klart påverkad Nebraska. Ligger och tänker på hur snabbt och smidigt det gick för Canda, hela processen var bara 6 timmar, 10 timmar och alla valparna var ute. Nu var nog Canadas korta process mer undantag än regel. Men så orättvis. Nebraska sliter och sliter med sina hornomer. 18 timmar sedan temperaturen sjönk. Den är tillbaka nere på 36 grader. Fick övertala henne att gå ut och kissa. Ute vid kissning så vill hon gräva hål för att göra lyor. 
 
03.30 Bara jag och Nebraska är vakna. Hon ligger och tittar sig omkring, är lugn men flämtar. Känns som vi är i en bubbla hon och jag. Väntan fortsätter och Nebraska gör sig redo, känner in sin kropp. Tempen är 36.5
 
 
01.15 Gå lägg er :) Nebraska har kommit till ro igen, lite till tycks vi få vänta..
23.30 En mer orolig Nebraska stökar om i valplådan. Gnäller ängsligt och bäddar igen.
 
23.00 Temperaturen är på väg upp igen, 36,6. Hon vill inte äta. Har varit ute och kissat. Är flåsig och vill bara ligga i lådan. Maximus som är inomhus visar hon tydligt med morr att han ska hålla sig i en annan del av huset. Märklig observation: Hon går med lättare steg och ryggen verkar inte störa henne alls på samma sätt. Mäktiga förlossningshormoner?
 
Vi är laddade för natten i alla fall, Tobbe har inhandlat ett choklad lager =)
 
20.30 Temperaturen har sjunkit igen till 36.2. Nebraska har ätit lite och vi har varit ute och kissat henne. Hon vill dock fortsatt enbart ligga i valplådan. Får se om de kommer idag...
 
En kissrunda och sedan snabbt tillbaka till lådan, på bilden ligger hon under taket på lådan
 
19.15 Nu har hon äntligen somnat. Hon har inte sovit på hela dagen så det känns skönt att hon får lite vila inför de kommande prövningarna. Det är en fokuserad och lite oroad Nebraska vi har här hemma.
 
 
 
18.00 Nebraska bäddar nu engagerat  och har krupit in under lådans tak. Hon verkar helt köpt valplådan som en bra plats för sina valpar. 
   
 
 
17.00 Temperaturen har nu vänt och är på väg uppåt, 37.6. Vi har flyttat ut valplådan i vardagsrummet, då tyckte hon den fungerade bra. Hon vill vara i centrum av huset.
 
16.00 Temperaturen fortsatt på 36.3. Hon letar efter ställe att valpa på. Köper inte valplådan. Under kontorets skrivbord fungerar fint enligt henne. Jag tycker väll inte riktigt det.
 
15.00 Temperaturen är nu nere på 36.3. Nebraska viker inte av från min sida och vill vara nära hela tiden. Hon har inte sovit sedan imorse på grund av hennes onda rygg som hindrar henne från att ligga på sidan. Önskar hon fått några timmars sömn nu. Nu ligger hon bara bredvid mig på kontoret.
 
14.00 Temperaturen fortsätter att sjunka, 36.7. Nu är det utan tvekan på gång..
12.00 Temperaturen har sjunkigt till 36.9, ett tidigt tecken på att valparna gör sig redo att komma ut. När temperaturen stiger igen så det tid för valpning. Det brukar normalt ske inom 24 timmar.
#1 - - marlene:

Väntar med spänning:)ska bli så roligt att få se bilder på dom.:)hoppas att allt går bra.marlene och fredrik.

#2 - - Daniela & Yuki:

Sååå spännande! Vi håller tummarna!

#3 - - Elisabeth:

Lycka till! <3 Jag håller tummarna att allt går bra.
Love

#4 - - Alexandra:

Här håller vi tummar och tassar på att de kommer gå fint! Klappa mamma ifrån oss i Årjängs skogarna, min tik är på parning för andra gången :)
Kraaam!!

Svar: Tack tack!
Sandra

#5 - - Schitsa&Göran:

Att i en stund som denna veta att hon är omgiven av dig, av Maximus och alla andra, det gör att smärtan blir uthärdlig och överkomlig. Det kan inte vara bättre... Lycka till!!

#6 - - Roxanne:

Massa lycka till! Det kommer gå så bra! :)

#7 - - Nina:

Åh! Så spännande! Jag och Ilo håller alla tummar, tassar och tår :)
Jag skulle enkelt kunna sitta här inatt och vänta på nästa uppdatering men klockan är mycket och jag ska ut i spårskogen tidigt i morgon bitti. Jag kommer att kika in här igen innan frukost 06.00. LYCKA TILL!!

#8 - - Lotta:

Kan ju inte gå och lägga mig när det är så spännande...

#9 - - marlene:

Har kikat in under dagen,roligt med uppdateringar.önskar nebraska och er all lycka som går:)verkar vara väldigt nära nu.
Marlene och fredrik.

#10 - - Schitsa o Göran:

Ujujuj... slitigt värre och ack så spännande! Håller tummarna!

#11 - - Gudrun:

With you <3 Hugs!

#12 - - Schitsa&Göran:

19:30
Vi tar i allt vi kan.... hmmmmmmmmmmmmmmmm..... hmmmmmmmmmmm...... !!!!!!! Nu stiger säkert Nebraskas temp snart!
Tror Schitsa och jag :-)

Svar: Tack för det!! Hoppas innerligt de kommer inatt och gör de det är de er förtjänst =)
Sandra

#13 - - marlene:

Kan tänka mig att timmarna känns som år nu.hoppas dom snart vill titta ut:) lyckohälsningar marlene och fredrik.

#14 - - Nina:

Jisses... hur lång tid kan det ta? Jag och Ilo håller fortfarande koll på dina uppdateringar och hoppas verkligen allt sätter igång snart och att allt går bra.

#15 - - Ronja:

Har följt hela vägen och nu e de riktigt spännande! Hoppas förlossningen går smidigt och snabbt nu. Tittar in igen imorgon bitti! :) ♡

#16 - - Nina:

Äntligen! GRATTIS!!! Så skönt att allt gick bra.

#17 - - Marie:

Grattis! Vilken kämpe hon är! och ni! All lycka till och välkomna till världen alla små (stora) småttingar! ❤

#18 - - Lotta:

Duktiga Nea! Det var en lång förlossning för henne! Pussa på henne och valparna från oss alla! Du är duktig du med Sandra!!!

#19 - - marlene:

Ett stort grattis till valparna:)vilken kämpe hon har varit:)
marlene och fredrik

#20 - - Maria:

Åh, vad ni kan! Bra jobbar allihop!!! Lycka till med alla små, jag vet att de kommer att få en superbra uppväxt hos er.

#21 - - Schitsa&Göran:

Puuuuuh! Vilka fantastiska dygn! Tack för att vi kunnat följa er den här tiden.... Och vilka go'a småbollar! Ha det nu så gott!

#22 - - Monica och Leo:

Stort Grattis till era prinsessor och prinsar :) Bra jobbat!

#23 - - Eva-Marie:

Stort Grattis till hela flocken Sandra och Tobbe, stora som små fyrbenta. Extra pöss på nosen till duktiga mamma Nebraska
Här nere i Göteborg har vi halvt om halvt sommar/höst så här dröjer det innan första snön faller

#24 - - Jenny R:

Åh va roligt! Kul att allt verkar gå bra. Önskar så att jag hade möjlighet att ha en valp just nu. Lycka till med dem små och Nebraska. 8)

#25 - - Sussi:

Grattis !! Vilka kämpar ni har varit !! Hoppas ni får bara njuta och må bra nu. Kram Sussi.

#26 - - Annika:

Grattis till Nebraska och alla småttingarna! Nu väntar iaf jag med spänning på uppdateringar om dem :)