Nebraska och Tryms valpar

Jag har tänkt försöka ge mig på att löpande uppdatera er här i bloggen, lovar inget då tiden kan springa ifrån oss. Men vi gör ett försök! Vi har tempat hennes sista två dagarna och den ligger på ca 37.5 grader.

(Uppdaterar och fyller på överst först, scrolla sedan ned för att se äldre uppdateringar)

6 juni 15.15 Inga fler valpar. Känns så himla märkligt att den bamsemagen bara innehöll fyra valpar, när hon sist fick fyra valpar och vi inte ens såg att hon då var dräktig. Men hon har lagt sig till ro och jag kan inte känna några valpar där inne. De fyra är välmående, starka och fulla av liv. Fanstastiskt vackra trots sin nyfödda fulhet. 

 
6 juni 08.25 Fjärde valpen, en svart tik (äntligen!) som väger 515 gram. Nebraska är lite piggare och märks att maten gjorde henne gott. Velat få i henne mer, men hon vill inte. Så är tacksam för det jag fick i henne!

6 juni 08.00 Nebraska har varit ute och kissat och drukit lite grand. Passade på att fota pojkarna och färgerna får jag nog återkomma gällande, svårt när de är lite blöta ännu och så små. 

6 juni 06:45 Kommer nästa valp, en till hane, röd/brun som väger 559 gram. Nebraska sov en stund innan han kom och det känns bra, då hon verkligen behövde återhämta sig lite.

6 juni 05.01 Kommer nästa valp, en svart hane som väger 524 gram. Han kom sätes. Nebraska hade ytterligare 45 minuters värkarbete, med tanke på att hon inte ätit på 2.5 dygn så finns få krafter kvar. Vi har efter andra valpen nu fått i henne lite sockervatten och våtfoder. Hoppas de snabbt ska hjälpa henne få lite energi.

6 juni 03.45 Kommer första valpen, en mörk hane som väger 471gram. Efter 45 minuters krystvärkar (normalt är 10-20 minuter) så kom han, precis när jag var på väg att ringa veterinären och säga att vi skulle komma in. En livsglad och bestämd herre som direkt visste vad han ville.

 

5 juni 23.00 Vi har nu gått upp och ned med Nebraska för trappen i tio minuter i ett försök att få igång henne. Temperaturen steg till 37.5 och de kändes gott. Gick dock inom loppet av en timme ned till 36.7. Dock en höjning trots allt. Man får vara glad för de lilla.

 
5 juni 21.00 Nebraska har fortsatt 36.5 i temperatur. Varit i kontakt med veterinär och eftersom hon är så lugn och samlad så avvaktar vi till imorgon förmiddag. Känns skönt, hade ogärna velat köra iväg med henne nu. Jag lämnade henne 20 minuter för att göra mig en sallad. Kom upp till sovrummet och hon hade testat vår säng som valpningslåda. Dun ÖVERALLT.
 

5 juni 14.00 Nebraskas temperatur fortsätter att vara under 36.5 grader. För att utdrivningen ska starta behöver temperaturen återgå till normala. Jag gick in och kikade anteckningar från hennes första valpkull och räknade ut att hennes öppningsstadie var strax över 40 timmar. Som jag nämnt tidigare så har de flesta tikar ett öppningstadie på 4-6 timmar, en del 12 timmar och i sällsynta fall 36 timmar. Förstå vilken kraftansträngning Nebraska genomlider. Om hon håller samma som tidigare så borde utdrivningstadiet, själva valpningen, starta kring åtta ikväll. Vi invätar det. Har de inte hänt något kring nio tiden får vi kontakta veterinär. Men givetvis hoppas vi att detta är det normala för henne och att hon till kvällen kommer igång.

5 juni 08.50 Blev som ni nog förstod inga valpar under natten. Hon ligger fortfarande lågt i temperaturen, kring 36.5. Lider med henne, måste vara oerhört tufft. Får henne inte att äta. Över 30 timmar i öppningsstadiet nu.

4 juni 22.30 Verkar inte bli några valpar den 4e juni i alla fall. Nebraska kämpar på och har ikväll inte låtit herrarna Max och Snö komma nära valplådan, något de förståndigt respekterar och håller sig på behörigt avstånd. Jag hoppas för hennes skull att de kommer inatt så hon får lite vila sen. Hon har inte velat äta på hela dagen och har verkligen jobbat hårt.

 

4 juni 19.30 Nebraska kämpar på. Hon har svaga värkar med väldigt långt mellan dem. Som jag nämnde innan så var hennes öppningstadie med första kullen lång och ett mödosamt arbete, så vi väntar med tålamod här hemma. Klappar, stryker, ger vatten, pysslar om. Hon sover korta stunder, bäddar en del, vankar lite, ligger mestadels i valplådan. Hon är en sån kämpe <3

4 juni 14.30 Nebraska somnade en och en halv timme kring lunch. Sedan har de varit oroligt. Verkar som att hon kommer få ett långt öppningstadie igen. När klockan närmar sig fyra så har de gått 12 timmar.  Normalt är mellan 4-12 timmar och i undantagsfall upp till 36 timmar. I hennes första dräktighet hade hon över 36 timmar så vi ställer in oss på en lång väntan men hoppas på motsatsen. Hon är en riktig kämpe Nebraska.

4 juni 10.30 Nebraska vill nu bara ligga i valplådan. Hon bäddar noggrant och vilar mellan varven. Är ganska sammanbiten och väldigt koncentrerad. Tempade henne vid nio tiden och då hade temperaturen stigit till 37.4. 

4 Juni 07.49 Temperatur 36.7 Så antingen är den på väg ned eller så har den varit nere och är på väg upp. Oavsett så börjar det sätta fart. Tempar om henne om en timme drygt.

4 juni 06.00 Ganska övertygad om att valparna kommer under dagen. Nebraska är orolig och lite stressad. Första kullen hon fick tog henne nästan 1.5 dygn innan valpningen kom igång, ett utmattande arbete för henne givetvis. Jag hoppas att hon inte behöver jobba lika mycket den här gången.

4 juni 04.20 En märkbart rastlös Nebraska bäddar alltmer i valplådan

3 juni 22.00 Temperatur 37.6 Nebraska har varit lite oroligare ikväll, ingen stor skillnad men ändå en viss orolighet där hon följt efter mig mera och vanka lite av och an. Kan de kanske vara så att temperaturen var som lägst kring fem tiden imorse ändå? Bilden är tagen just precis nu, med en väldigt mysig Nebraska i soffan. 

3 juni 15.00 Temperatur 37.5 Har lite funderingar på om de gick till lägsta punkt under tidig morgon och sedan är på väg upp efter det. Men hon är väldigt cool, fast å andra sidan är Nebraska en tjej som tar sånt här med ro.

3 juni 08.00 Temperatur 37.1 Lägsta temperaturen hittills, vi får se under dagen om den fortsätter sjunka eller om "kampen" mellan hormonerna ska fortsätta ett tag till.

2 juni 23.30 Tempertur 37.4 Lugn och cool Nebraska som tar de hela med ro 

Temperaturen har sista dagarna pendlat mellan 37.2 och 38 grader. Det är de dräktighetsbevarande hormonet progresteron som kämpar mot förlossningshormonet prostaglandin, den kampen kan hålla på i upp till en vecka. Det är det som skapar temperaturväxlingarna och där prostaglandin sänker kroppstemperturen. Så småningom vinner den och då sätter valpningen igång. 

31 maj 17.30. Temperatur 37.5. Värmen påverkar henne så hon är ganska flämtig. Dricker mycket.

 
#1 - - Annica:

Ojojoj vad kämpigt för Nebraska. Nä nu får de små liven komma 😅

#2 - - Marianne :

Oliidligt spännande att få följa Nebraska. Jag håller tummarna för att valparna kommer snart, hon är tålmodig denna fröken!

#3 - - Elisabeth :

Äntligen små valpar! ❤

#4 - - Gudrun:

All styrka och positiv energi till Nea 💞

#5 - - Anonym:

Vilken kämpe hon är lilla Nea!!
Men det blev nationaldagsvalpar :D Grattis till er alla, blir spännande att se hur många det blir! Ge henne en stor nospuss!

#6 - - Carina:

Måste bli något mycket speciellt av dessa små som låtit vänta så på sig.
Kramar till er alla <3

#7 - - Elisabeth :

Äntligen små valpar! ❤

#8 - - illika:

Grattis!