Sex veckor gamla

De här fyra har utvecklats till ett väldigt socialt gäng som ihärdigt viftar med sina svansar när man kommer. Positiva och alltid redo för ett äventyr. De äter med god aptit och växer så de knakar.
Nebraska har börjat vänja av dem från diandet även om de ett par gånger om dagen fortfarande äter från henne. Lekfull som hon är så leker hon gärna med dem och man riktigt ser hur hon njuter av att få busa tillsammans med dem. Hon kommer i sitt rätta element som mamma i leken, så naturlig och lättsam.
Mat och att äta
Valparna har den här veckan fått äta på olika ställen för att lära sig att äta oavsett vart man är, det är en viktig egenskap som framtida arbetshund på fjället. Näring är av största vikt för att orka jobba och det är därmed viktig att de kan äta oavsett miljö, omständighet eller situation. Detta lär de sig enkelt som valpar genom att serveras mat i allehanda situationer och på olika platser. De har även fått smaka på olika saker, dels för att få en god aptit och inte utveckla kräsenhet. Om de som små får vänja sig vid en rad olika smaker så kommer de som vuxna inte vara skeptiska till det annorlunda och rentav uppskatta mångfald i maten. Vad man dessutom får på köpet är förebyggande av allergier. Flera studier har visat på samma sak, att om de som valpar får äta en rad olika saker bygger de upp en tolerans för det och risken för att utveckla olika typer av allergier minskas drastiskt.
 
Självförtroendeträning
Nu har valparna varit på sina första små ”utmanings utflykter” som vi kallar dem. Då tar vi med dem till en för dem ny miljö med olika fysiska utmaningar där de får möjlighet att upptäcka sin egen förmåga och kapacitet. I den mån det går hjälper vi inte valparna utan försöker låta dem lösa sina situationer själva. Det skapar ett gott självförtroende och en inbyggd förutsättning för problemlösning längre fram i livet. Det kan kanske ibland tyckas grymt, att se en valp kämpa för att ta sig fram, men ni anar inte hur mycket de klarar bara de får lite tid på sig och vinsten då är enorm just där och då och såklart för framtiden. Med hjälp av mammas närhet och vår närvaro växer de flera centimeter varje promenad och det är fantastiskt att se dem utvecklas och hitta en inre självkänsla.
Självförtroende träning handlar inte om att pressa en valp till något den inte klarar av, det handlar om att visa valpen vad den faktiskt klarar av – helt själv!
Just dessa utflykter är särskilt viktiga för blivande draghundar då så mycket av deras framtida arbetsvilja ligger i just deras förmåga att våga använda kroppen och framför allt ta i när de tar emot. Den här träningen skapar hundar med god kroppskontroll, bra självförtroende och en glädje i att använda kroppens fysik
Bada
Att valparna lär sig tycka om vatten är viktigt! Det är en bra träningsform under sommaren, det är ett bra sätt att svalka dem varma sommardagar och de underlättar under fjällvandringar att de gärna traskar genom bäckar och pölar. Under vårvintern går bäckarna upp i spåren och de är väldigt viktigt att hundarna inte räds att passera dem, annars blir man stående.
Berikning av valpgård
Valparnas hundgård har vi berikat för att ge valparna möjlighet att utveckla sin nyfikenhet, balans och lek. Med hjälp av en lekställning specialbyggd för valparna, en balansplatta, en tunnel och en väldigt uppskattad gunga får valparna massa att pyssla med under den tiden de är i hundgården. De finns även stockar att balansera på och stenar att söka runt. Begreppet berikning betyder att man ger hunden möjlighet att få utlopp för beteendebehov – valpar som får möjlighet till detta har visat sig bli tryggare, mer harmoniska och ha bättre cooping strategier senare i livet. 
Vill ni följa valparnas utveckling, träning och se mera bilder? Följ vårt Instagramkonto "ukioq.pictures" för dagliga uppdateringar!

Puma Power

Lilla Puma, som kräver dygnet runt tillsyn i varje vaket ögonblick. Som vi sover på golvet bredvid, som behöver äta var fjärde timme för att läka. Som håller oss vakna genom nätterna med ivriga små tassar som vill leka och sylvassa tänder som vill bita, som kryper tätt intill i brist på syskon och mamma.
Det är svårt när man är liten och inte får tugga på någonting, inte leka eller busa. Vi aktiverar med doftupplevelser och korta promenader i kortklippt gräs där man inte kan tugga eller snubbla och slå sig. Nya miljöer häromkring blir hennes små äventyr, då vi försöker stimulera henne genom synintryck. 
När tuggbehovet växer sig för starkt så biter hon desperat på sig själv och vi försöker använda all fantasti vi har för att distrahera tankarna. Hon har det inte lätt, en sån pröving vid sån liten ålder. Men att hon brås på sin mamma råder de inga tvivel om, då hon alltid viftar på svansen och aldrig klagar.
En malande oro bubblar över bristen på sociala interaktioner, på lekutveckling och fysiska utmaningar. Vi får stilla sitta och vänta, att hon läker kommer först, sen får vi råda bot på de problem som kan komma sen. 
Återbesök i fredags visade på att läkningen påbörjats och att det ser lovande ut. Dock har hon inte läkt så snabbt som man önskat och vi ålades ytterligare två veckor av isolering och stillhet. 
 

Tanana

En av våra valpköpare har fått förändrad livssituation och behöver därför omplacera sin tik Tanana. Vi hoppas nu kunna hitta det där perfekta hemmet där hon ska känna sig lika hemma i som tiden hon spenderat i sin nuvarande familj. Att omplacera en hund är inget vi tar lätt på och tar därför alla aspekter i beaktande innan vi flyttar henne.
Jag har försökt skriva en ärlig och rättvis beskrivning av henne och hoppas innerligt att du som hör ihop med henne ska se detta, känna det inom dig och hör av dig!
Tanana är från Nebraskas första kull (pappa: Wolf) där de blev sju grå små underbara varelser. De blir nu till hösten tre år gamla. Hon är med andra ord syster till vår Timber. 
Tanana är en känslig varelse med väldigt mycket kärlek att ge, hon älskar med hela sin själ och hon ger oavkortat av sig själv. Hon är på många sätt och vis en ganska okomplicerad hund, i den aspekten att hon egentligen framför allt bara behöver någon som ger henne mycket kärlek och närhet. Hon är som sagt ganska känslig och behöver tid att få pejla av och känna in, ges hon den tiden så fungerar saker utan problem. Men hon är inte den som kastas in i nya situationer och anpassar sig omedelbart. 
Det som är hennes största "last" är hennes svårighet för andra hundar. Hon har svårt att förhålla sig till dem och får kämpa med att hitta sin roll i relationer. Hon trivs helt enkelt bäst ensam eller med en äldre hund som är ordentligt trygg i sig själv och sin omgivning, där Tananas roll blir självklar och relationen utpräglad från start.
Tanana tycker om att använda kroppen och fungerar bra som draghund för kortare turer på hobbynivå. Men hon trivs minst lika bra med skogspromenader och nosarbeten och att få tugga ben då och då. Hon har med andra ord inget behov av att få arbeta hårt, så de är inget krav för de nya hemmet.
Får hon bli sedd, älskad och ompysslad så är hon nöjd med livet. Så som sagt, egentligen en ganska enkel hund men med begränsningar inom sin sociala kompetens. 
Det här är en delikat själ och förtjänar någon som kan se henne för den vackra personlighet hon är. Vi vill att hon hamnar hos någon som arbetar med en mjuk hand och inte pressar henne. Hon blir en perfekt turkompis och följer gärna med på äventyr! Öppnar du ditt hjärta för henne så ger hon dig hela sitt. 
 
Är det kanske du eller någon du känner? Hör av dig! Så berättar vi mer om den här fröken <3
(Kontakta oss på: sandra@hundsteg.se)