Born in the USA

En vecka i Enköping, Stockholm och lite i Helsingfors...
Förra veckan så satte jag och Michelle oss i bilen tillsammans med Maximus och Twaila bak i bilen för en resa söderöver. Hundsteg skulle ha sina årliga arbetsdagar, min mamma fyllde år, jag hade ett möte med min revisor och vi skulle se Springsteen på Friens arena. Förena nytta med nöje med andra ord.
Maximus fick följa med, för han är pensionären här hemma och med det kommer fördelar. Twaila fick följa med, för hon behöver både miljö, social och självförtroende träning.
Det blev en härlig vecka, vi fick möta våren lite tidigt (här uppe är vi glada om det blommar till midsommar) och uppleva en massa härligt!
Gör det enkelt för mig och delar med mig av min senaste vecka i bilder, håll tillgodo!
 
Twaila hade en helmysig vecka, massvis av uppmärksamhet, spännande promenader i statsmiljö och små äventyr! Här sitter hon i knäet på min mamma <3
 
En tvådagars kryssning med Silja Symphoni med Hundsteg, det blev väldigt produktiva dagar och kreativiteten flödade - så himla roligt!
 
Michelle i vår hytt
 
Lite ledigt hann vi få på båten också, en kväll på dansgolvet!
 
På väg mot konsert med Bruce Springsteen. Laddade till tusen och något spexiga och så kom denna knasiga bild till.. typ... roligt hade vi!  Hans-Peter till vänster i alla fall, Michelle och sedan mamma Elisabeth
 
Lång väntan på att konserten skulle börja

Friends arena som rymmer 66.000 personer var imponerande!
 
Konserten var fantastisk, över all förväntan! Han spelade hela "Born in the USA" albumet, några härligt annorlunda versioner på andra låtar och avslutade med "Twist and shaut" som fick taket att lyfta på arenan. Endorfinerna när vi lämnade arenan efter 3 timmars konsert gick inte att ta fel på!
 
 

Att lära hunden

Vi jobbar med belöningsorienterade metoder. Det innebär att träningen bygger på att vi skapar möjlighet att ofta belöna hunden. Genom positiv förstärkning lär sig ett djur snabbt att upprepa beteenden och handlingar som ger fördel.

Givetvis förekommer det också obehag i inlärning. Man lär sig genom obehag likväl som belöning, att inlärning aldrig innebär obehag är omöjligt och navit att tro. Vad som är obehag blir dock lätt omdiskuterat. Men det ska inte stressa eller smärta hunden och heller inte tära på relationen hund-människa för att inlärningen med hjälp av undvikande av obehag ska bli effektiv. Blir obehaget starkt leder det till försvarsbeteenden och stress, vilket skapar en hund ockuperad av att hantera stressen i den obehagliga upplevelsen (och bristande inlärningsmöjlighet). Men ett obehag är också att belöning uteblir, att leksaken försvinner, att hunden tas ifrån en rolig situation, att bli utestängd eller att uppmärksamheten från matte försvinner, är beteendet riktigt galet kan det leda till att matte/husse blir arg ibland (brandsläckning). Att inte kalla dessa saker för obehag vore direkt fel och viktiga att kom till insikt om.

Att uppleva obehagliga eller låt säga ”inte så roliga” saker hör till livet, och beteenden som leder till dessa konsekvenser kommer hunden att undvika. Det är helt logiskt och något vi givetvis ska använda på ett rättvist sätt.

Det är inte ok att fysisk skada hunden, det är heller inte ok att svika ett förtroende eller att skapa en otrygg miljö.

När jag utsätter hunden för obehag eller ”mindre roliga saker” så måste jag vara säker på att jag har gjort många insättningar på pluskontot tidigare för att försäkra mig om att det finns plus att ta utav. Detta är ett måste för att vara berättigad att tillföra tråkigheter utan att skada relationen. Med andra ord måste insättningarna på pluskontot alltid vara långt fler och större.

Vad är en "OK" bestraffning? Läs det i fet text ovan så finner ni grundkraven. För oss är det inte ok att hunden får ont av bestraffningen, varken fysiskt eller psykiskt.  Vi agar inte barn idag, men det är ok att bli arg på ett barn eller att fysiskt ta tag i ett barn, men det är inte ok att slå dem på fingrarna eller vrida om öronen på dem. Enkelt sagt så skulle vi inte bestraffa hunden på ett sätt som vi inte skulle bestraffa ett barn.

Foto: Malin Andersson

Begreppet mjuka metoder känner vi oss lika mycket oförlikade med som begreppet hårda metoder. Det är ett totalt ointressanta begrepp som inte säger någonting, alls. Under en tid kanske de behövdes för att ta avstånd till misshandel i träning men nu är mjuka metoder lika missvisande och förvirrande som hårda metoder.

När begreppen ställs mot varandra blir det som ett tvång att välja mellan olika läger. De är befängt. Ett djur, alla djur och så även vi, lär på samma sätt och det är bara ett sätt. Beteenden som lönar sig och beteenden som inte lönar sig. Det man borde ta ställning till är om man vill lära ett djur effektivt och trivsamt eller olustbetonat och invecklat.

B.F Skinner konstaterade för snart 100 år sedan att metoden att förstärka önskvärda beteenden var långt mer framgångsrik än att bestraffa felaktiga beteenden. En högaktad etolog med världskända studier.

Hundträning är inte olik någon annan typ av inlärning. Vi lär alla på samma sätt. Beteenden som vi får belöning för upprepar vi och beteenden som resulterar i obehag undviker vi. Att lära en hund att inte göra ett beteende genom att fysiskt bestraffa och hota är både tråkig träning och kräver upprepning av bestraffningarna för att fortsätta undertrycka de oönskade beteendet, detta skapar massvis av tråkiga associationer till allt som finns kring hunden under träning.

När man inte känner sig hotad så är det lätt att vara kreativ och pröva sig fram, det är roligt att lära. Har du en pistol mot ditt huvud och samtidigt ska lära dig rabbla multiplikationstabell så klarar du kanske med lite tur det (om du har rätt mentala förutsättningar för att hantera stress) men du kommer inte vilja göra om det och du kommer definitivt inte känna glädje över multiplikationstabellen och garanterat inte tycka om den som håller i pistolen.

Båda sätten att lära en hund fungerar. Men du måste göra ett val, vill du vara den ”dominanta packleadern” med en pistol i din hand eller vill du vara en duktig pedagog som är inspirerande att vara tillsammans med.

Valet är ditt.