Barnens hundkollo 2012

Nu har Hundstegs årliga hundkollo för barn gått av stapeln här ute i Sulviken och det var en fantastiskt roliga vecka för barn, hundar och även oss.

Åtta spralliga, glada och nyfikna barn intog gården måndag morgon för en veckas aktiviteter med temat hund såklart. Det var allt från skattjakter till hundträning i en mängd olika utformningar och givetvis bad och bus. Övernattningen skedde gemensamt på lad loftet, kvällstid film och hundmys med godis och chips.

Valparna var givna favoriter och de fick intensiv barnträning med allt vad de innebär från kroppspråk till hantering, de tog de hela med ro och gillade lekarna.

Övriga hundar arbetade hårt hela veckan, tror faktiskt de var lika slut när veckan var slut som barnen. De ställde sig gärna till förfogande för agility, freestyle och lydnadsträning och som myskompis. Hjälpte till att hålla ordning på dem vid stranden och deltog i lekarna. Barnen fick berika hundgårdarna med födosök och lära sig om aktivering, stress och det viktiga hundspråket.

 

 

Hela gänget nere på bryggan

 

Agilty - en alltid lika stor favorit hos barn som hundar

 

Mys i en av hundgårdarna

 

Födoberikning i hundgårdarna

 

Ett äventyr i form av skattjakt fick barnen att klia geniknölarna, det började med ledtrådar hemma på gården, som ledde dem vidare till bilar och vidare till en skog där en båt låg och väntade, med en box med kodlås på!

 

Ett kodlås på boxen med nästa ledtråd inuti                         Siffrorna till kodlåset fanns att hitta i skogen!

 

 

Ledtrådarna ledde till en ö, där en blå skatt skulle finnas gömd

 

Skatten funnen! Den blå tunnan, som var fylld av godis, chips, dricka och annat gott!

 

 

Bad i badtunnan var givet

 

Att jobba med barn och hundar är en riktig källa till glädje för barnen, hundarna och oss så jag ser framemot att få utveckla den verksamheten med våra hundar framöver.

Givetvis var Alaska med oss lite extra denna vecka, då hennes största uppgift i livet var just att sprida glädje och hon var alltid alla barnen favorit. Hon saknas oss alltid och dessa dagar var det extra påtagligt att hon inte längre fanns med oss. Smärtan är fortfarande rå och hård, kan inte tänka på henne längre stunder utan att överväldigas av sorg och hennes sista tid i livet klarar jag  inte alls av att tänka på. Hennes avtryck här på jorden är enormt.

 

Alaska tillsammans med Jonna på förra årets hundkollo, de hade en relation där ord inte behövdes och de förstod varandra precis

 

Vill du se alla bilderna från veckan, ”gilla” Hundsteg på Facebook och du kan kika i albumet för kollot och se alla bilderna.

 

Hundliv i Sulviken

Ängar, bäckar, forsar, skog och sjö – allt det har vi på vår egen mark. Vi flyttade hit egentligen enbart för hundarna, låter kanske överambitiöst men utan dem så skulle vi aldrig bosatt oss här ute och inte så stort.

Men man kan vända på steken också, tack vare hundarna bor vi här, som i min värld är på världens vackraste plats.

 

 

Renskavs gryta på murika, här vid Bringsvallen, vårt viltmarkscamp vid nästtjärn

 

Har funderat lite på om vi bor på landet eller inte, vi bor alltså 3 mil från närmaste Ica (och det är då en Ica handlare, en sådan som har tre led med hyllor och ett litet hörn med Nescafé där du kan fika för en femma i en skål). Det är 5 mil till Järpen, där 1200 personer bor och vi har en lite större Ica OCH Konsum. Det är 17 mil till Östersund, där finns Ica Maxi! Som ni ser så räknar vi storlek på by efter storlek på Ica butik =)

Så summa sumarum, bor vi på landet eller bor vi mitt ute i ingenstans? Helt plötsligt är det inte konstigt att sätta sig och åka fem mil för att komma till Ica (för den lilla Ica tre mil bort har bara öppet mellan 16.00-18.00 på söndagar) och handla mjölk, bröd och pålägg.

Sen kan man kanske tro att vi bor ensligt, vilket vi egentligen gör, med ca 10 innevånare i Sulviken och dem närmsta av dem grannarna finns några km bort. Men de rör sig förvånansvärt mycket folk här över vår gård, mycket nog tack vare att vi just bor på världens bästa plats. Här finns åtrovärda jaktmarker hit folk reser från hela landet, bär och svamp marker likadant. Öring och rödning i våra sjöar och fjällen inpå knuten med vandring och ett skoterspårs mecka (läs hundkörnings mecka :)).  Så många letar sig hit och då även ner till vår gård och det är en del av charmen, hundarna får många möten med människor och vi får många trevliga pratstunder, lära oss om allt mellan himmel och jord om fiske, vildmark och naturen och så en del skaller såklart.

Extra mycket tycker jag om när viltvårdaren kommer förbi, stannar till och visar oss de nyaste björnspåren som är 150 m från huset, berättar om vart vargen går och vilka nya boplatser järven och andra djur har.

 

Miss Idita och Canada nere på vår äng vid vattnet

 

Det är svårt att känna annat än att man har hittat hem och det är kanske därför man glömmer bort att det är 5 mil till närmsta by där det bor över 150 personer, att har man glömt att handla grädde till pastasåsen så blir man utan och när man får craving efter pizza eller thaimat så får man bara ”suck it up”. Eller att man inte kan hyra film på Ica för det tar många dagar tills man kommer tillbaka dit och kan lämna tillbaka den. När internet ligger nere i flera dagar, eller snön vräker ned och traktorn får dra ut pickuppen som sedan kan dra ut min Saab, så att jag kan ta mig från gården. Allt det glömmer jag när jag ser ut över gården, har 10 malamuter med mig lösa på upptäckar stråk och jag behöver inte ens lämna vår mark för äventyret.

 

Bäcken som mynnar ut i Kallsjön och passerar vår tomt, en oas för hundarna att simma, för lek och bus. Is som står upp, Canada simmar närmast och Snö längst bort till höger.

 

De stövar lösa kring på gården dagarna i ända, lämnar den sällan (förutom något besök till våra mycket snälla och förstående fritidsboende norska grannar när de lockas dit av en förförisk kött doft från deras grill. Då sitter de oftast som små ljus hos dem eller har somnat under deras bord när vi märkt deras frånvaro här på gården och vi får snällt ta fyrhjuligen dit och hämta hem dem – förstå vilka fina grannar det är). På kvällen turas de om att vara inne, annars sover de i sina hundgårdar som jag ska berätta om snart!

 

Har sagt det förut, när hundarna mår bra och har det gott, då mår jag bra. Det går hand i hand. Vi har hittat hem så är det bara. Det hundlivet jag erbjuder mina hundar här ute kan inte mäta sig med några gigantiska Ica butiker eller rykande heta pizzor i hela världen.

Här har vi frihet.

Vår prästkrage äng

 

Mer eller mindre varje dag tar vi med oss hundarna på en upptäcks prommenad, där vi går genom bäckar och vatten, över stock och sten. Tränar balans, fysik och det egna modet. Inkallningen är viktig och den tränas flitigt, även att samsas vid godisutdelning. Något som hundarna älskar och är väldigt roligt att göra. Här nedan kommer lite bilder från en av vår sådan prommenad häromdagen när jag fick med mig kameran.

 

Tre av valparna tar sig över ett stenigt parti med stort mod och ingen tvekan

 

 Miss Idita och Modig balanserar på stock över en bäck

 

Naturen bjuder på så många utmaningar och spännande miljöer

 

 

Canada på ön närmast och Is springer upp i skogen på andra sidan

 

 

Terräng är underbart!

 

Lilla Töya på upptåg =)

 

 

Leya och Trym spanar ut på Snö och Canda som är ute och simmar

 

 

Fröya till vänster funderar på om hon ska våga följa med Is ut i bäcken..

 

 

Snö i prästkrage ängen

 

Den gamla bloggen finns nu uppe igen, men bytt är bytt så vi stannar här. Men den gamla finns kvar och jag har länkat till den här ovan i länkmenyn så vill man gå tillbaka och läsa något så finns det där.

Välkommen till min nya blogg!

Det är med blandade känslor jag nu skapat denna nya bloggen. Den förra verkar ha helt gått i rök tillsammans med företaget som distrubierade den, så jag tillsammans med väldigt många andra bloggare har gått miste om sina bloggar.


I mitt fall handlar det om år av passionerat skrivande och det känns som en del av mig har tagits ifrån mig, för att vara lite dramatisk. Men men, inget ont utan något gott med sig och förändring ska ju vara bra. Så nu börjar vi om här!

Varmt välkommen hit. Läser du detta är det toppen, för då har du hittat hit! Mina närmare 5000 läsare har jag ju ingen möjlighet att underrätta om att jag nu finns här, då den gamla bloggen inte längre existerar att läsa i och då heller inte förmedla information i. Så är det så att du känner andra som brukar läsa min blogg, sänd dem gärna denna nya blogg adressen!

Här ute i Sulviken rullar livet vidare och hundgårdarna börjar kors i taket att bli färdiga, lovar att komma med en bilduppdatering till er snart!

Valparna växer så det knakar och vi har fullt upp med deras träning, igår var vi på kurs med alla fyra och det tyckte de såklart var toppen roligt. På bilden nedan sitter Trym och Leya med Tobbe och tar en stunds vila från allt lärande och alla intryck!

Imorgon väntar redan 13 veckors sprutan för dem och med det en resa till storstaden Östersund.

 

Vi börjar väll så här, lite försiktigt, i den nya bloggen. Lovar att snart skriva igen!